Vizija


Naša vizija je da BHPA bude vodeca organizacija u Bosni i Hercegovini za certificiranje profesionalaca iz oblasti nekretnina.

Misija


Naša misija je vođenje profesije i promocija profesionalnih usluga koje naši članovi pružaju klijentima.

Historijat


Udruženje eksperata iz oblasti nekretnina u Bosni i Hercegovini ili Bosnian & Herzegovinian Property Association (BHPA) predstavlja profesionalce iz oblasti nekretnina iz cijele Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne članove u inostranstvu.

BHPA je udruženje osnovano 11.08.2011. godine. Prva skupština održana je 28.11.2011. godine, a izrada osnivačkih akata bila je u Aprilu 2012. godine. Upravni i izvršni odbor Udruženja koji čine stručnjaci iz različitih područja formiran je i imenovan 27.04.2011.godine.

Promociji BHPA, održanoj 05.06.2013. godine, prisustvovalo je 250 zvanica. Zvanice su bile iz bankarskog, privrednog i vladinog sektora, te sudski vještaci, notari, osiguravajuće i revizorske kuće. Osnovna poruka obraćanja prisutnima je da je pružena podrška za standardizacijom ove oblasti u BiH. Prisutnima su se obratili:

  • Dr. Željko Šain – Dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Univerzitet Sarajevo, Bosna i Hercegovina;

  • Dr.Sc. Željko Garača – Dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu, Sveučilište u Splitu, Hrvatska;

  • Dr. Muharem Karamujić – Predsjednik udruženja eksperata iz oblasti nekretnina;

  • Dr. Aziz Šunje – Predsjednik Upravnog Odbora BHPA;

  • Gospodin Mate Bandur – izaslanik predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine;

  • Gospođa Mubera Brković – predstavnica Vijeća stranih investitora u Bosni i Heregovini;

  • Gospodin Zlatko Barš – direktor Agencije za bankarstvo Bosne i Hercegovine.

Od tada, Udruženje je sklopilo ugovore sa Udruženjem profesionalnih rizik menadžera BiH, velikim brojem finansijskih institucija, kao i glavnim regulatorom sektora (Agencija za bankarstvo).


Strateški ciljevi


  • Postavljanje i održavanje najviših profesionalnih standarda poslovanja, edukacije, etike i profesionalnog ponašanja naših članova u skladu sa međunarodnim standardima vrednovanja (IVS) i evropskim standardima vrednovanja (EVS),

  • Obezbijediti bankarskom, vladinom, privrednom i finansijskom sektoru profesionalni i vrhunski edukovan kadar, i

  • Osigurati da su integritet, kredibilitet i etički standardi profesije usklađeni sa premijernim globalnim standardima određenim od strane IVSC (International Valuation Standards Council) i TEGoVA (The European Group of Valuers Associations).