Sve više se u BiH mogu čuti komentari kako Republika Turska samo politički podržava našu zemlju, dok novac direktno investira u susjednu Republiku Srbiju. Brojni bh. državljani smatraju kako BiH nema nikakve direktne koristi od političke podrške Turske, odnosno da niko u našoj zemlji ne živi bolje jer zvanična Ankara podržava naš teritorijalni integritet i suverenitet.

Turski predsjednik razočarao je dio državljana BiH koji vjeruju u mit kako je BiH najvažnija zemlja Turskoj na Balkanu izjavom da je to ipak Srbija. Erdogan je rekao i da je trgovinska razmjena Turske i Srbije u prošloj godini iznosila više od milijardu dolara te da je trenutni cilj povećanje na dvije milijarde dolara.

Od Vanjskotrgovinske komore BiH tražili smo podatke o trgovinskoj razmjeni BiH i Turske. Odgovoreno nam je kako je u 2017. godini obim razmjene s Turskom iznosio blizu 1,08 milijardi KM te da je u takozvanim “ostalim tržištima” ili “trećim zemljama” Turska najznačajniji vanjskotrgovinski partner BiH, a zatim Ruska Federacija.

“Izvoz u Tursku iznosio je više od 432 miliona KM i veći je u odnosu na prethodnu godinu za 7,67 posto. Uvoz iz Turske povećan je za 9,86 posto i iznosio je blizu 656 miliona KM. Pokrivenost uvoza izvozom je smanjena i iznosi 65,9 posto”, rečeno nam je u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.